Miód lipowy

Wytworzony przez pszczoły z nektarujących kwiatów lipy, głównie drobnolistnej, uważany za jeden z najsmaczniejszych i najlepszych miodów odmianowych. Płynny ma barwę od zielonkawo-żółtej do jasno-bursztynowej, a po skrystalizowaniu jest koloru biało-żółtego lub złocistego. W smaku jest dość ostry, lekko gorzkawy, ale o przyjemnym aromacie przypominającym woń kwiatów lipy. Oprócz cukrów redukujących (glukozy i fruktozy) w jego składzie są związki charakterystyczne dla kwiatów lipy, tj.: olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki i enzymy o właściwościach antybiotycznych.

Uważany za najlepsze lekarstwo przy przeziębieniach i chorobach z wysoką temperaturą. Stosowany jest w chorobach: dolnych i górnych dróg oddechowych, układu krążenia, chorobach dróg moczowych, nerwicach i schorzeniach reumatycznych.