Miód wielokwiatowy

Pochodzi on z nektaru różnych gatunków roślin uprawnych, łąkowych, górskich czy leśnych kwitnących w sezonie wegetacyjnym. W zależności od pory zbierania nektaru przez pszczoły wyróżniamy:

  • miody wiosenne jasne,
  • miody letnie i jesienne występujące w całej gamie kolorów od złocistych, brązowych i ciemnych.

Wielokwiatowy miód wiosenny ma delikatny zapach kwiatowy i łagodny smak.

Miód z roślin letnich i jesiennych jest ciemniejszy, odznacza się zdecydowanym smakiem i zapachem. O wartości odżywczej i leczniczej miodów wielokwiatowych decydują cukry proste (glukoza i fruktoza), enzymy, biopierwiastki i składniki antybiotyczne, których więcej posiadają miody z okresu lata.

Najlepszy jest na: stany alergiczne i drogi oddechowe, choroby serca i naczyń krwionośnych, wyczerpanie fizyczne i psychiczne. Zalecany też do codziennego stosowania w żywieniu osób w różnym wieku ze względu na duże walory smakowe i odżywcze.